“ik vind Elisabeth Groen wel een zondagskind”




De evaluatie:
hoe kijken we terug
en wat kan iedereen
ervan leren?





17 SLEUTELS

︎︎︎

Elisabeth Groen ligt er: een stadspark voor en door bewoners. Een beekdal van zes hectare, vlak buiten het centrum van Amersfoort. Van het ziekenhuis dat er stond is alleen het ketelhuis over. Dat heet nu het Parkhuis. Daar omheen: bloemrijk grasland, beekarmen, moerasruigtes, broek- en loofbossen, vijvers, boomweides, een speelheuvel, een uitkijktoren, een zonnewijzer, moestuinen en wandelpaden. En dat allemaal dankzij een jarenlange, oprechte samenwerking tussen bewoners, ondernemers en de gemeente.

In 2013 besloot de gemeente dat dit gebied, na de sloop van het Meander Ziekenhuis, een groene zone moest worden. En: dat de inrichting en het beheer bedacht en uitgevoerd zouden worden door betrokken Amersfoorters. Een uitzonderlijk besluit. En nog waargemaakt ook. Vandaar deze evaluatie, op verzoek van de Stichting Elisabeth Groen, het Parkhuis en de Gemeente Amersfoort. Om ervan te leren en anderen ermee te inspireren. We spraken een groot aantal betrokkenen en halen daar 17 lessen uit: 17 voorwaarden voor succes, als je alle krachten en kwaliteiten bundelt, als je er echt ¨samen iets moois van wil maken¨.




Pim van den Berg:

 

Heldere politieke keuzes geven richting. Eraan vasthouden geeft over en weer vertrouwen.




6.
Net zo professioneel
als de professionals

lees meer ︎︎︎


De samenwerking lukt alleen als de betrokken bewoners even professioneel opereren als de professionals: zakelijk en betrouwbaar.





9. Werkelijk partnerschap: gelijkwaardigheid en vertrouwen

lees meer ︎︎︎






Zie ze over het hoofd en de hele onderneming gaat onderuit. Geef ze de aandacht, zorg ervoor dat ze de goede kant op vallen en het project kan veilig vooruit.



16. Het doel voor het systeem

lees meer ︎︎︎



17. Het bewonersinitiatief als opdrachtgever van de sociaal ondernemer