“ik vind Elisabeth Groen wel een zondagskind”

 
10. Maak het leuk: samenwerken is lichter dan tegenwerken


‘Het was een zondagskind,’ zei een van onze gesprekspartners. Een prachtig, uitnodigend park middenin de stad, op een manier die recht doet aan de geschiedenis van Amersfoort – daar kon niemand tegen zijn. Maar het succes hangt niet alleen af van de aaibaarheid. Met weerbarstige, meer omstreden projecten – een nieuwe rondweg, windmolens – kan het ook. Dit soort ongewone, oprechte samenwerkingen slagen als de houding van de betrokkenen een positieve aanpak afdwingen. Als ze het leuk maken om eraan te werken. Als datgene wat gemeenschappelijk voor ogen heeft goed wordt geformuleerd en iedereen er realistisch maar opgewekt instapt. Iemand zei: ¨mensen worden leuk als ze leuke projecten doen¨.


tip

Vanuit gemeenschappelijkheid maakt elk plan meer kans. Een overheid die dit doorheeft (en aan den lijve heeft meegemaakt) zal in het vervolg niet zeggen: we doen het niet tenzij het kan. Maar: we doen het wel tenzij het echt niet kan.
 

conclusie en aanbeveling

Het ene doel valt makkelijker samen te realiseren dan het andere. Een park roept meer collectieve energie op dan een verkeersweg. Maar het begint, in alle gevallen, met het omschrijven (en uittekenen) van een gemeenschappelijk doel. Zodat de weerstand en het wantrouwen over en weer wordt gezien voor wat het is – ballast – en plaatsmaakt voor het besef dat samenwerken lichter is dan tegenwerken.