“ik vind Elisabeth Groen wel een zondagskind”

 
12. Val niet stil, ook niet als het tegenzit


Paul Struijk voormalig bestuurslid Elisabeth Groen


Elisabeth Groen werd niet in een week gebouwd. Vertragingen en bedreigingen waren eerder regel dan uitzondering. Er zat meer asbest in het oude ziekenhuis dan verwacht. Hoe langer het terrein ongebruikt bleef, hoe vaker er alternatieve plannen opdoken: een AZC, nieuwe woningen – ook dingen waar Amersfoort behoefte aan had. Zo’n lange periode van onzekerheid maakt een project kwetsbaar. Mensen haken af, meningen veranderen, ongeduld leidt tot irritatie, de missie kan verwateren. Maar hier bleven alle partijen de koers bewonderenswaardig trouw. En vooral de stichting hield de plannen in leven, populair en aantrekkelijk, door actief te blijven en elke fase aan te grijpen voor tijdelijke activiteiten, zodat er altijd kleine successen te vieren bleven.tip

Het plan valt stil als de onverwachte pauzes niet worden overbrugd met tijdelijke, overzichtelijke activiteiten waarmee je mensen en aandacht blijft genereren. En ook die kleine, periodieke successen mag je vieren.

 

conclusie en aanbeveling

Geen enkel project van deze schaal houdt zich aan de planning. Dat vraagt om wendbaarheid en geduld. En om ervoor te zorgen dat er beweging blijft. De plannen voor de lange termijn blijven het beste intact door op de korte termijn, in de tijdelijke tussenfase, actief en zichtbaar te blijven.